Dringend eigen gebruik - Vastgoedrecht balk

DEFINITIE DRINGEND EIGEN GEBRUIK

Dringend eigen gebruik - Vastgoedsrecht  

 

Dringend eigen gebruik

Dringend eigen gebruik is een opzeggingsgrond, of beëindigingsgrond voor de verhuurder bij een huurovereenkomst van een woonruimte of bedrijfsruimte. 

De verhuurder heeft bij dringend eigen gebruik de verhuurde woning of winkelruimte dringend nodig voor eigen gebruik, waardoor de huurovereenkomst niet verlengd kan worden. Bijvoorbeeld bij renovatie of sloop van woning- of bedrijfsruimte die zonder beëindiging van de huur onmogelijk is of wanneer er sprake is van ruimtegebruik van de verhuurder zelf. Er moeten in dat geval genoeg feiten en omstandigheden aangevoerd worden om dit DEG aan te kunnen tonen. Hierbij moet het belang van de verhuurder zwaarder wegen dan de belangen van de huurder en ook van eigen belang zijn voor de huurder en moet er een passend alternatief beschikbaar zijn voor de hurende partij. 

Heeft u een vraag over dringend eigen gebruik of bent u op zoek naar juridisch advies en een advocaat die u in uw zaak kan bijstaan? Neem dan vrijblijvend contact op met Fort Advocaten via ons antwoordformulier, telefonisch via 020 – 664 51 11 of stuur een e-mail naar [email protected].

Dringend eigen gebruik - vastgoedrecht streep

Video: Jodit de Bruin over dringend eigen gebruik

Video: Jodit de Bruin over dringend eigen gebruik

Impressie van de presentatie door Jodit de Bruin tijdens het FORT vastgoed seminar “dringend eigen gebruik en indeplaatstelling”.

YouTube voorvertoningsafbeelding

Transcript video dringend eigen gebruik

Mijn naam is Jodit de Bruin en ik werk bij FORT Advocaten,  ik ben gespecialiseerd in huurrecht.

Verhuurders vragen mij met grote regelmaat of zij de huurovereenkomst kunnen opzeggen op grond van dringend eigen gebruik omdat ze het verhuurde willen renoveren .

Huurders vragen mij juist hoe zij zich daartegen kunnen verzetten. In beide gevallen gaat het om de vraag of er überhaupt sprake is van een renovatie of dat er alleen sprake is van dringende werkzaamheden. Op deze en andere vragen geven wij graag een antwoord tijdens ons seminar.

Kent iemand de kwestie in Utrecht? De Bijenkorf die heeft inmiddels een mooie gevel en die heeft ook nog een stukje van de kelder erbij gepakt, dat ging niet zonder slag of stoot.

Wat was hier onder andere aan de hand? De Bijenkorf was huurder en de Bijenkorf die wil je natuurlijk heel graag als huurder hebben, want het is zo’n beetje de beste partij die je kan hebben: kapitaalkrachtig, betaald keurig en goed voor de waarde van je pand.

De Bijenkorf weet natuurlijk dat zij die positie heeft, dus die zei tegen de verhuurder, stichting pensioenfonds metaal en techniek, “Zeg, die ruimte daar in die kelder, als je mij die niet geeft dan ga ik weg” .

Dus uiteindelijk zei de verhuurder vervolgens de andere huurders. “De Bijenkorf wil huren en ik loop het risico dat de Bijenkorf vertrekt”. Dat is eigenlijk de casus.

Waarom zei de verhuurder op? De verhuurder zei op omdat ze zei “Ik wil die ruimte in gebruik geven aan een andere huurder”. En toen speelde de vraag: is dat nu dringend eigen gebruik?

Meer van onze video’s bekijken? U vindt ze op ons YouTube kanaal.

Dringend eigen gebruik - vastgoedrecht streep

Meer informatie over dringend eigen gebruik

De vastgoedrecht advocaten van FORT zijn thuis in het adviseren over dringend eigen gebruik. Onze specialist is:

Jodit de Bruin - Vastgoedrecht advocaat 

Jodit de Bruin is advocaat vastgoedrecht en partner binnen onze sectie Vastgoed & Overheid. Zij is gespecialiseerd in het civiele vastgoedrecht. Jodit heeft ruime ervaring in het adviseren en procederen over uiteenlopende vastgoedrechtelijke onderwerpen.

Met grote regelmaat staat Jodit professionele verhuurders, zoals ontwikkelaars en beleggers, bij. Ook verdedigt zij met regelmaat de belangen van huurders, zoals retailers.

Heeft u een vraag over dringend eigen gebruik of een ander onderwerp? Dan kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen via ons antwoordformulier of telefonisch via
020 – 664 51 11, of door een email te sturen naar [email protected].