familiebedrijven

familiebedrijven

familiebedrijven

JURIDISCH ADVIES VOOR FAMILIEBEDRIJVEN

In een familiebedrijf heeft iedere generatie een eigen ambitie en ander idee over management en besluitvorming. Bijvoorbeeld na een bedrijfsopvolging of overname. De betrokkenheid is vaak hoog, waardoor gezagsverhoudingen leiden tot zowel persoonlijk als zakelijk uitdagingen en familiewaarden, belangen en emoties de structuur en bedrijfsvoering beïnvloeden. Kenmerkend voor een familiebedrijf zijn verschuivende kaders: van broer en zus, naar collega’s; van vader en zoon, naar baas en medewerker of andersom; van zwager of schoonzus naar mede-eigenaar.

Om de continuïteit te kunnen waarborgen, bijvoorbeeld in de vorm van een bedrijfsoverdracht of -opvolging, zullen conflicten en geschillen over eigendom, belangen, financiering en aandelen vermeden dienen te worden.

familiebedrijven

DIENSTEN VOOR FAMILIEBEDRIJVEN

Bijzondere verhoudingen hebben aandacht nodig. Meer nog dan in andere bedrijven vragen emoties, karakters en verwachtingen om helderheid in communicatie en gedegen advies. Wat is de juiste balans tussen familie- en bedrijfsbelang?
Door de juridische kant van een familiebedrijf goed te regelen ontstaat een situatie met meer ruimte voor open conversatie, voor nauwere samenwerking, voor leerzame discussie en voor geduldig doch slagvaardig ondernemen. Wij kunnen u onder andere van dienst zijn bij:

 Structurering van eigendom en zeggenschap
 Opvolging familiebedrijf en bedrijfsoverdracht
• Familiestatuut
• Personeel
Conflicten en geschillen

familiebedrijven

Kies uw familiebedrijf advocaat

Wanneer u op zoek bent naar een in familiebedrijven gespecialiseerde advocaat dan bent u bij Fort Advocaten aan het juiste adres. De advocaten van FORT hebben jarenlange ervaring opgedaan en zijn hierdoor in staat om u deskundig te adviseren. Onze advocaten zijn van nature nauw betrokken en denken graag met u mee.

Wilt u meer te weten komen over onze familiebedrijven praktijk of wilt u graag weten wat onze advocaten voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

familiebedrijven advocaat berth brouwer

Berth Brouwer

Specialisaties: Geschillen beslechten, Contractenrecht en Aansprakelijkheid.

familiebedrijven advocaat terry steffens

Terry Steffens

Specialisaties: Fusies en overnames, Bedrijfsoverdracht en Bedrijfsovername.

familiebedrijven

Meer voor familiebedrijven

familiebedrijven

Handige links voor het familiebedrijf

Het Nederlands Centrum voor het Familiebedrijf (NCFB) is een onafhankelijke stichting en heeft als missie bij te dragen aan de kracht van familiebedrijven in Nederland. De ambitie van het NCFB is om uit te groeien tot hét kenniscentrum op het gebied van familiebedrijfskunde.

Fambizz is een platform voor de ondernemer in het familiebedrijf. Fambizz richt zich op directeur-eigenaren van ‘family businesses’ die zich interesseren voor kwalitatief goed ondernemerschap in algemene zin, maar ook voor de typische uitdagingen waar een familiebedrijf voor staat.

FBNed is een netwerk voor familiebedrijven en ondernemende families. FBNed is actief als belangenbehartiger en zet zich in om de positie van het familiebedrijf in Nederland te versterken. Van de aangesloten familiebedrijven is 63% al derde generatie of ouder.

Lectoraat Familiebedrijven van Windesheim doet onderzoek naar managementmethoden en strategieën die familiebedrijven kunnen gebruiken voor het succesvol besturen van hun onderneming. Onderwerpen zijn continuïteit, financiering, positionering, duurzaamheid en innovatie.

familiebedrijven

Publicaties van een familiebedrijf ondernemer

Blog van onze relatie A.J.L. Slippens, voormalig algemeen directeur van familiebedrijf Sligro, over bedrijfsopvolging en de gevleugelde uitspraken: “Ondernemerschap is niet erfelijk.” en “Aan ieder succesvol familiebedrijf komt een eind.” Lees verder.

Eigenaar en creatief directeur Elsemieke Beekwilder is een relatie van ons kantoor en door het Financieele Dagblad geïnterviewd over haar leven en het opvolgen van een familiebedrijf: “Een eer, maar ook: lenen van de bank”. Lees verder.

familiebedrijven