skip to Main Content
+31 (0)20 664 5111 info@fortadvocaten.nl

Dringend eigen gebruik

Dringend eigen gebruik is een opzeggingsgrond, of beëindigingsgrond voor de verhuurder bij een huurovereenkomst van een woonruimte of bedrijfsruimte.

De verhuurder heeft bij dringend eigen gebruik de verhuurde woning of winkelruimte dringend nodig voor eigen gebruik, waardoor de huurovereenkomst niet verlengd kan worden. Bijvoorbeeld bij renovatie of sloop van woning- of bedrijfsruimte die zonder beëindiging van de huur onmogelijk is of wanneer er sprake is van ruimtegebruik van de verhuurder zelf. Er moeten in dat geval genoeg feiten en omstandigheden aangevoerd worden om dit DEG aan te kunnen tonen. Hierbij moet het belang van de verhuurder zwaarder wegen dan de belangen van de huurder en ook van eigen belang zijn voor de huurder en moet er een passend alternatief beschikbaar zijn voor de hurende partij.

Video: Jodit de Bruin over dringend eigen gebruik

Transcript video dringend eigen gebruik

Mijn naam is Jodit de Bruin en ik werk bij FORT Advocaten, ik ben gespecialiseerd in huurrecht.

Verhuurders vragen mij met grote regelmaat of zij de huurovereenkomst kunnen opzeggen op grond van dringend eigen gebruik omdat ze het verhuurde willen renoveren .

Huurders vragen mij juist hoe zij zich daartegen kunnen verzetten. In beide gevallen gaat het om de vraag of er überhaupt sprake is van een renovatie of dat er alleen sprake is van dringende werkzaamheden. Op deze en andere vragen geven wij graag een antwoord tijdens ons seminar.

Kent iemand de kwestie in Utrecht? De Bijenkorf die heeft inmiddels een mooie gevel en die heeft ook nog een stukje van de kelder erbij gepakt, dat ging niet zonder slag of stoot.

Wat was hier onder andere aan de hand? De Bijenkorf was huurder en de Bijenkorf die wil je natuurlijk heel graag als huurder hebben, want het is zo’n beetje de beste partij die je kan hebben: kapitaalkrachtig, betaald keurig en goed voor de waarde van je pand.

De Bijenkorf weet natuurlijk dat zij die positie heeft, dus die zei tegen de verhuurder, stichting pensioenfonds metaal en techniek, “Zeg, die ruimte daar in die kelder, als je mij die niet geeft dan ga ik weg” .

Dus uiteindelijk zei de verhuurder vervolgens de andere huurders. “De Bijenkorf wil huren en ik loop het risico dat de Bijenkorf vertrekt”. Dat is eigenlijk de casus.

Waarom zei de verhuurder op? De verhuurder zei op omdat ze zei “Ik wil die ruimte in gebruik geven aan een andere huurder”. En toen speelde de vraag: is dat nu dringend eigen gebruik?

Meer van onze video’s bekijken? U vindt ze op ons YouTube kanaal.

Specialisten dringend eigen gebruik

Jodit de Bruin

Jodit de Bruin

Expertise: Huurrecht, Vastgoedtransacties

Blogs dringend eigen gebruik