Ga naar hoofdinhoud

Ja curator, nee curator

Ja curator, nee curator

Wanneer het faillissement wordt uitgesproken van een rechtspersoon waarvan u bestuurder bent, komt er veel op u af. Het faillissement is openbaar, wordt gepubliceerd en de bekendheid verspreid zich als een lopend vuurtje.

Er zullen zich niet alleen klanten, leveranciers en werknemers bij u melden. Ook de curator zal u –vooral in het begin- regelmatig ‘lastig vallen’ met allerlei verzoeken. Dat is niet altijd leuk. Toch is het verstandig dat u goed meewerkt.

U moet zich realiseren dat de curator in de meeste gevallen tot het moment van zijn aanstelling nog nooit van uw bedrijf heeft gehoord. In het begin krijgt hij van de rechtbank alleen wat gegevens uit het Handelsregister en uw telefoonnummer. Daar moet hij het mee doen. Wel rust er op hem direct een grote verantwoordelijkheid. Als curator wil je dan maar één ding: Informatie!

Daar heeft hij u voor nodig. U kent het bedrijf, de mensen en bijvoorbeeld de computerprogramma’s. U weet wat er in welke map zit en waar die staat. Ook heeft de curator u veelal nodig bij het maken van bepaalde inschattingen (bijv. liquiditeitsprognose) of bij het voortzetten van de activiteiten.

De wetgever vond die medewerking dan ook zo belangrijk dat de verplichting in de faillissementswet is opgenomen. Het gaat om een ‘onbezoldigde’ verplichting, dus u moet er rekening mee houden dat u er niet voor betaald krijgt.

Ik adviseer bovendien om die plicht netjes na te komen. Niet alleen werkt dat voor alle partijen veel prettiger, de curator kan u dwingen. De faillissementswet geeft de curator allerlei mogelijkheden om uw medewerking af te dwingen. In het uiterste geval kan hij u zelfs laten gijzelen.

Wilt u meer informatie over wat er van u als bestuurder wordt verwacht? Bekijk dan ook de Folder faillissement BV (Insolad).

Derk van Geel

Derk van Geel is advocaat insolventierecht en herstructurering. Daarnaast is hij specialist in Bijzonder Beheer. Neem voor vragen contact op via +31(0)20 664 51 11.