Ga naar hoofdinhoud

Faillissement met perspectief bij gay sauna Thermos

Amsterdam, 30 april 2015 – De rechtbank Amsterdam heeft op 21 april 2015 het faillissement uitgesproken van de roemruchte homosauna Thermos, gevestigd aan de Raamstraat in het centrum van Amsterdam. De curator ziet goede mogelijkheden voor een doorstart.

Gay sauna thermos failliet

Na ruim vijftig jaar sluit de bekendste homosauna ter wereld haar deuren. Tijdelijk, als het aan curator Derk van Geel van FORT Advocaten en eigenaar Jan Kuipers ligt.  Kuipers: “De afgelopen jaren zijn niet makkelijk geweest, we kregen het door toenemende concurrentie financieel steeds lastiger. Dat merken we aan de bezoekersaantallen”.

Sauna Thermos blijft niettemin erg populair in binnen en buitenland. Nog steeds brengen jaarlijks duizenden mannen een bezoek aan de sauna. De curator heeft gemerkt dat er veel interesse is in de overname van de sauna. Van Geel: “Sauna Thermos is een begrip en is onderdeel van de geschiedenis van de Nederlandse homogemeenschap en dient bewaard te blijven. Ik zie daarvoor goede mogelijkheden in de vorm van een doorstart. Momenteel bereid ik een overname van de sauna voor. Er zal een biedingsproces worden opgezet waar geïnteresseerden aan kunnen deelnemen. Geïnteresseerde partijen kunnen zich bij mij aanmelden”.

Het gebouw aan de Raamstraat

Het gebouw waarin de sauna is gevestigd is eigendom van Kuipers. De sauna is vanwege de bijzondere voorzieningen gebonden aan de huidige locatie. Volgens de curator kan een doorstart alleen plaatsvinden wanneer Kuipers daaraan meewerkt. De curator en Kuipers hebben de handen ineen geslagen om gezamenlijk tot een overname van zowel de sauna als het gebouw te komen. Volgens hen biedt dit het beste perspectief op continuïteit van de sauna.

Bij de sauna zijn in totaal 27 werknemers in dienst. Zij worden vooralsnog ontslagen door de curator. Wanneer een overname wordt gerealiseerd, hopen Kuipers en de curator dat voor veel hen weer een plek zal zijn.


Over FORT

Fort Advocaten (FORT) is gevestigd aan het Amsterdamse Vondelpark. De advocaten van FORT procederen en adviseren cliënten op het gebied van het Arbeidsrecht, Bestuursrecht, Faillissementsrecht, Huurrecht, Ondernemingsrecht en Vastgoedrecht. Door een intensieve samenwerking en een multidisciplinaire aanpak leveren we meer dan de som der delen voor onze cliënten. FORT Advocaten is een naamloze vennootschap. Het dagelijkse bestuur van FORT wordt momenteel gevormd door Terry Steffens en Pieter Twaalfhoven ondersteund door de kantoordirecteur Carolien Bonsma. Voor meer informatie: www.fortadvocaten.nl.