Ga naar hoofdinhoud
act legal covers all major European business centres: AmsterdamBratislavaBucharestBudapestFrankfurtMilanPragueViennaWarsaw

In het kort geding, aangespannen door voetbalclub Vitesse tegen Stadion Arnhem, de eigenaar van het Gelredome, heeft de Voorzieningenrechter Stadion Arnhem in het gelijk gesteld. De zaak draaide om de vraag of Vitesse de huur voor het stadion moet betalen ondanks het huidige verbod om betaald voetbalwedstrijden te spelen. De Voorzieningenrechter oordeelt dat de huidige beperkingen van het gebruik van het stadion in verband met de coronacrisis een onvoorziene omstandigheid zijn en dat deze bovendien een “gebrek” in de zin van art. 7:204 BW opleveren.

Vitesse vorderde op grond van dit “gebrek” een huurkorting. Een dergelijke huurkorting is uitgesloten in de toepasselijke ROZ-voorwaarden, maar die bepaling kan op grond van onvoorziene omstandigheden opzij worden gezet als een beroep daarop gelet op de redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is. Daarvan heeft Vitesse de Voorzieningenrechter niet kunnen overtuigen. Voor toewijzing van de vordering in kort geding is het nodig dat Vitesse aannemelijk maakt dat haar vorderingen in de bodemprocedure zullen worden toegewezen. Daarvoor is weer noodzakelijk dat de rechter inzicht krijgt in, en overtuigd raakt van, de aard en de ernst van de betrokken belangen, waaronder de grootte van het verlies en de financiële situatie van Vitesse bij aanvang van de crisis. Ook is volgens de Voorzieningenrechter relevant in hoeverre Stadion Arnhem afhankelijk is van de huuropbrengsten.

De Voorzieningenrechter oordeelt dat Vitesse de impact van de coronamaatregelen onvoldoende heeft onderbouwd, en wijst de vorderingen van Vitesse op die grond af. Hoewel er volgens de Voorzieningenrechter sprake is van een onvoorziene omstandigheid en een gebrek, dient Vitesse de huur dus te blijven betalen.

Fort Advocaten Pieter Twaalfhoven, Derk van Geel en Dirk van den Berg stonden Stadion Arnhem bij in deze zaak. Zij zijn tevreden met de uitspraak, hoewel zij zich niet kunnen vinden in het oordeel van de rechter dat er sprake is van een gebrek, omdat daarvan pas sprake is als de genotbeperkende omstandigheden op grond van de overeenkomst of de verkeersopvattingen niet voor rekening van de huurder komen. Een verbod op het spelen van een betaald voetbalwedstrijd ligt volgens hen duidelijk in de risicosfeer van Vitesse als betaald voetbalclub, omdat een dergelijk verbod helemaal niets met het stadion te maken heeft. De Voorzieningenrechter heeft zich over deze toerekening ten onrechte niet uitgelaten.

 

 

 

 

 

Per 1 februari 2020 heeft Mirre Vermeer zich aangesloten als partner bij de vastgoedsectie van FORT. Mirre is als advocaat gespecialiseerd in het vastgoedrecht in brede zin. Zij treedt vooral op als eerste aanspreekpunt voor partijen met grote commerciële vastgoed portefeuilles. Mirre denkt graag mee met haar cliënten om de best mogelijke oplossingen te bereiken en kan snel schakelen tussen juridische en commerciële belangen.

Mirre heeft ruime ervaring met vastgoedtransacties, juridische procedures maar vooral ook het oplossen of voorkomen van geschillen.

Mirre is in 2010 afgestudeerd in zowel het fiscale als het civiele recht en heeft in 2015 de Grotius specialisatieopleiding Onroerend Goed cum laude afgerond. De ervaring en het enthousiasme van Mirre sluiten goed aan bij de vastgoedpraktijk van FORT. Wij zijn erg blij dat Mirre ons team versterkt en kijken uit naar een goede samenwerking.

Mirre Vermeer is bereikbaar via mirre.vermeer@actlegal-fort.com of via tel. 020-664 5111.

Het coronavirus (COVID-19) heeft inmiddels een grote invloed op ons dagelijks leven en vraagt van veel organisaties momenteel het uiterste op het gebied van handelingssnelheid, flexibiliteit en samenwerking. Het voorkomen van de verspreiding van het coronavirus vraagt een gezamenlijke inzet van de hele maatschappij. Ook wij volgen de berichtgeving en de adviezen van de Rijksoverheid en het RIVM op de voet.

Wij informeren u via deze weg over de maatregelen die wij hebben genomen om de risico’s van deze uitbraak te verminderen en te zorgen dat onze dienstverlening aan u blijft verlopen zoals u van ons gewend bent:

 • Geen onderbreking in onze dienstverlening
  Alle medewerkers van FORT werken in principe gedurende in ieder geval een periode van 3 weken thuis. Werkzaamheden waarvoor aanwezigheid op ons kantoor toch noodzakelijk is worden uitgevoerd met een minimale bezetting en onder strikte regels. Gedurende deze tijd zullen cliënten geen onderbreking van de dienstverlening ervaren, aangezien ons hele team volledig is toegerust om op afstand te werken. U merkt hier in de praktijk dus vrijwel niks van.
 • Overleggen en vergaderingen online via Microsoft Teams
  Al onze overleggen en vergaderingen (intern en extern) worden zoveel mogelijk op afstand via Microsoft Teams gedaan, of verplaatst als dit echt geen optie is.
 • Rechtbanken, gerechtshoven en speciale colleges gesloten
  Vanaf dinsdag 17 maart 2020 sluiten de rechtbanken, gerechtshoven en speciale colleges. Alleen urgente zaken gaan door. De Raad voor de Rechtspraak onderzoekt op dit moment of schriftelijke procedures wel doorgang kunnen vinden en zo ja, op welke wijze. Onze advocaten houden u op de hoogte en nemen hierover indien nodig contact met u op. Zie ook www.rechspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/laatste-informatie-mbt-uitbraak-coronavirus.
 • Seminars en bijeenkomsten uitgesteld
  Seminars en bijeenkomsten met grotere groepen zijn geannuleerd t/m 6 april en zijn, voor zover mogelijk, verplaatst naar een latere datum. We houden u over onze evenementen op de hoogte en volgen hier de adviezen van de RIVM.
 • Geen bezoek aan evenementen in binnen- en buitenland
  Evenementen in binnen- en buitenland worden door onze medewerkers niet bezocht zolang de adviezen van het RIVM gelden.
 • Aandacht voor adviezen m.b.t. hygiëne en sociaal contact 
  Wij wijzen onze collega’s regelmatig op de geldende adviezen van het RIVM op het gebied van bijvoorbeeld hygiëne en sociaal contact en vragen hen om hier ook buiten het werk bewust mee om te gaan.

Bij nieuwe ontwikkelingen, adviezen van het RIVM of veranderingen in bovenstaande maatregelen die gevolgen hebben voor uw organisatie, zullen wij u actief informeren. Diegenen onder u die direct geraakt zijn of worden door het virus, wensen wij heel veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.

Heeft u vragen over dit bericht, onze maatregelen of over hoe wij uw organisatie kunnen helpen in deze tijden? Neem contact op met uw contactpersoon, of bel 020 – 6645111.

Coronavirus

Fort Advocaten is gerankt als “Leading Firm” in de categorieën Retail en Dispute Resolution/Commercial Litigation in de 2019 EMEA editie van de Legal500. Katinka en Maaike Boomsma zijn bovendien in de Retail categorie gerankt als “Recommended Lawyer”.

Legal500 brengt jaarlijks de prestaties van advocatenkantoren in meer dan 100 rechtsgebieden wereldwijd in kaart. De ranking wordt gebaseerd op verschillende criteria, zoals expertise en ervaring, track records, feedback van cliënten en peer reviews. Wij zijn erg blij met deze erkenning. Veel dank aan onze cliënten voor de positieve feedback!

Bekijk het Legal500 profiel van FORT.

 

Katinka Verdurmen succeeds Pieter Twaalfhoven as Managing partner of Fort Advocaten

Katinka Verdurmen has been appointed Managing Partner of Fort Advocaten (“FORT”) as of November 1, 2018. Katinka succeeds Pieter Twaalfhoven who held this position since February 2014. Katinka will carry out the day-to-day management of FORT together with Managing Partner Terry Steffens and Office Director Carolien Bonsma. Pieter will continue as partner  within the well-established Real Estate practice of FORT.

Pieter Twaalfhoven: “Over the past years FORT has been successful in strengthening its already solid reputation in Property Law, Franchise Law, Corporate Law, Insolvency Law and Employment Law. We also made an important step in servicing our increasingly international clients by joining act legal, an alliance of independent law firms in 9 European countries operating in the top of their markets. I am happy to pass on the baton to Katinka, who will work on enhancing FORT’s reputation and the quality of our services even further, and demonstrating that FORT is an attractive alternative for the large and/or international law firms within the Dutch market.”

Katinka Verdurmen: “I am very motivated to work with Terry and Carolien in an effort to realise FORT’s ambitions for the future, with a full focus on our clients, together with our great FORT team in Amsterdam and our act legal alliance partners throughout Europe.”

Franchise En Vastgoedrecht Advocaat Katinka Verdurmen

Per 1 oktober 2018 sluit Dirk van den Berg zich aan als partner bij de vastgoed- en franchisepraktijk van Fort Advocaten (“FORT”) in Amsterdam.

Dirk van den Berg is sinds 1991 advocaat. Na ruim 18 jaar als partner verbonden te zijn geweest aan BarentsKrans, zegt Dirk zelf dat het nu tijd is voor een nieuwe uitdaging en kiest hij bewust voor een gespecialiseerd kantoor van kleinere omvang. Dirk heeft zich gespecialiseerd in vastgoedrecht, franchiserecht, huurrecht bedrijfsruimte en distributierecht.

Dirk adviseert een groot aantal ondernemers in de tankstation branche, onder andere in contracten met oliemaatschappijen. Daarnaast adviseert hij ondernemers, met name in de retail, op het gebied van huurrecht bedrijfsruimte en franchise.

Dirk heeft ruime proceservaring, zowel in korte gedingen als in bodemprocedures. Daarnaast treedt hij regelmatig op als mediator.

Managing partner Pieter Twaalfhoven: “De expertise van Dirk sluit uitstekend aan bij de huidige vastgoed- en franchisepraktijk van FORT, die we samen met hem nog verder zullen uitbouwen. Wij zijn zeer verheugd over de komst van Dirk en kijken uit naar een goede samenwerking.”

Dirk van den Berg: “Ik verwacht bij FORT mijn bestaande cliënten nog beter te kunnen bedienen en mijn kennis over franchise en huur van bedrijfsruimte breder te kunnen inzetten. Een bijkomend voordeel van mijn overstap is dat ik mij ook zakelijk steviger kan wortelen in mijn woonplaats Amsterdam.

Fort Advocaten heeft mr. Sascha Stavenuiter per 1 juni 2018 benoemd tot associate partner bestuursrecht.

Sascha is sinds 2004 werkzaam in de advocatuur en heeft zich gespecialiseerd in het omgevingsrecht, waaronder omgevingsvergunningen en bestemmingsplannen, algemeen bestuursrecht, zoals APV, handhaving en horeca, en overheidsaansprakelijkheid. Sascha zal binnen Fort Advocaten de bestuursrechtpraktijk verder uitbouwen.

Sascha studeerde Civiel Recht & Staats- en Bestuursrecht in Utrecht. Daarnaast heeft zij een postdoctorale specialisatie Ruimtelijke Ordening en Milieurecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen (VMA/Grotius) afgerond.

Heeft u vragen op bestuursrechtelijk gebied? Sascha staat u graag bij. U kunt contact met haar opnemen via stavenuiter@fortadvocaten.nl.

Bestuursrecht Advocaat Sascha Stavenuiter
Fort Advocaten Legal500

Graag bedanken wij al onze opdrachtgevers voor de positieve aanbevelingen die hebben geleid tot een ranking in de Legal500,  het platform dat de beste advocatenkantoren wereldwijd in kaart brengt. Fort Advocaten is gerankt als ‘Leading Firm‘ in de industrie categorie “Retail”.

Wij zijn erg blij met deze erkenning van onze expertise in franchiserecht, vastgoedrecht en insolventierecht & herstructurering, die wij in de afgelopen jaren hebben opgebouwd bij het adviseren van o.a. toonaangevende (internationale) retailers.

Katinka Verdurmen en Maaike Boomsma worden individueel genoemd als “recommended lawyer”.

Amsterdam, 9 maart 2018 ~ Fort Advocaten (“FORT”) maakt bekend dat zij per 8 maart 2018 is toegetreden tot act legal, een alliantie van zelfstandige, middelgrote advocatenkantoren die opereren in de top van de markt. Deze strategische keuze sluit aan bij de internationalisering die veel bedrijven doormaken en de bijbehorende vraag naar grensoverschrijdend juridisch advies.

act legal (www.actlegal.com) is actief in negen Europese landen en bestaat, naast Fort Advocaten in Amsterdam, uit AC Tischendorf  (Duitsland), BSWW Legal & Tax (Polen), MPH (Slowakije), ŘANDA HAVEL LEGAL (Tsjechië), Vivien & Associés (Frankrijk en België), WMWP (Oostenrijk) en Bán Karika (Hongarije).

De alliantie biedt internationale ondernemingen, die actief zijn op de Europese markt, hoog kwalitatief advies, zowel regionaal als grensoverschrijdend. Daarnaast vormt act legal voor internationale cliënten – met name voor Amerikaanse en Aziatische bedrijven – een efficiënte one-stop shop voor excellente juridische ondersteuning in Europa.

act legal vertegenwoordigt een team van ruim 280 advocaten en business experts met meer dan 20 jaar internationale ervaring, actief in rechtsgebieden zoals ondernemingsrecht, arbeidsrecht en vastgoedrecht. De professionals binnen de verschillende kantoren werken intensief samen, gebruikmakend van een volledig geïntegreerde workflow.

act legal staat voor hoge kwaliteit, redelijke tarieven, een persoonlijke aanpak, lef en een sterke betrokkenheid van de partners en vormt daarmee een aantrekkelijk alternatief voor de grote internationale advocatenkantoren.

Pieter Twaalfhoven, managing- en founding partner bij FORT: “De afgelopen jaren zien we dat onze cliënten steeds meer internationaliseren en de behoefte aan advies in markten buiten Nederland toeneemt. Door toe te treden tot act legal, kunnen we via deze alliantie op deze wens inspelen en onze cliënten advies bieden in de negen Europese landen waar act legal actief is. Een belangrijke stap vooruit, zowel voor onze cliënten als voor FORT.”

Dr. Sven Tischendorf, managing partner bij  AC Tischendorf Rechtsanwälte en lid van het bestuur van act legal: “Wij zijn erg blij met de toetreding van Fort Advocaten tot act legal. De professionaliteit, expertise en werkwijze van FORT sluiten naadloos aan bij die van de andere act legal kantoren en door de toetreding van FORT wordt onze positie als gerenommeerd juridisch adviseur, voor corporate klanten die hoge eisen stellen, verder versterkt.”

act legal heeft de ambitie om de komende jaren verder uit te breiden naar andere Europese landen, met name naar Scandinavië en Zuid-Europa.

Na een korte afwezigheid is Stéfanie van Creij terug bij Fort Advocaten om samen met advocaat Elias van Kampen de sectie arbeidsrecht te versterken.

Stéfanie werkte in de periode 2014 tot en met juni 2017 bij FORT. Zij heeft zich gespecialiseerd in het individuele- en collectieve ontslagrecht en adviseert zowel werkgevers als werknemers over arbeidsovereenkomsten, arbeidsconflicten, arbeidsongeschiktheid, gelijke behandeling, medezeggenschap en overgang van onderneming. Elias van Kampen maakt sinds 1 november 2017 als partner arbeidsrecht deel uit van FORT. Elias heeft zich gespecialiseerd in het arbeids- en pensioenrecht in de breedste zin van het woord. Elias en Stéfanie kennen elkaar al van een ander advocatenkantoor en kijken erg uit naar een verdere samenwerking.

Fort Advocaten was trotse sponsor van de finale van de jaarlijkse pleitwedstrijd op 18 november jl. onder studenten in de Groninger Rechtbank. Bij deze wedstrijd komen deelnemers uit verschillende delen van het land strijden om tot het beste pleitteam te worden benoemd. FORT advocaten Maaike Boomsma en Annemiek Nass maakten tijdens de wedstrijd samen met rechters en andere advocaten, deel uit van de jury.

Fort Advocaten feliciteert Jeroen Alberda en Lotte Sliedrecht met hun eerste plaats!

Fort Advocaten benoemt per 1 november 2017 mr. Elias van Kampen tot associate partner arbeidsrecht.

Elias is sinds 2004 werkzaam in de advocatuur en heeft zich gespecialiseerd in het arbeids- en pensioenrecht in de breedste zin van het woord. Hij heeft bovendien een bijzondere expertise op het gebied van het grensoverschrijdend arbeidsrecht, onder meer in de internationale transportsector, en het procesrecht.

Managing Partner Pieter Twaalfhoven van Fort Advocaten is blij met de komst van Elias van Kampen: “Arbeidsrecht vormt naast onze specialisaties op het gebied van vastgoedrecht, ondernemingsrecht, insolventierecht en bestuursrecht een belangrijke pijler binnen ons kantoor. Elias brengt als arbeids- en pensioenrecht specialist gedegen kennis en jarenlange ervaring mee, waardoor we onze cliënten, vanuit onze multidisciplinaire aanpak, ook op dit rechtsgebied uitstekend kunnen adviseren.

Van Kampen studeerde Privaatrecht en Arbeidsrecht aan de Erasmus Universiteit en behaalde in 2010 de titel Certified Pension Lawyer aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Elias van Kampen over zijn toetreding: “Mijn ambitie is om bij Fort Advocaten de arbeidsrechtpraktijk verder uit te bouwen. Ik kijk enorm uit naar deze nieuwe uitdaging en beschouw het als een voorrecht om straks deel uit te maken van het team van Fort Advocaten.”