Skip to content
act legal covers all major European business centres: Amsterdam Bratislava Bucharest Budapest Frankfurt Madrid Milan Paris Prague Sofia Vienna Warsaw

Dirk van den Berg in Pompshop: Een nieuwe start. Nieuwe rondes, nieuwe kansen!

Een nieuwe start. Nieuwe rondes, nieuwe kansen!

1 september 2020, door Dirk van den Berg

 

Het jaar 2020 is al voor twee-derde om, maar het voelt vandaag als het begin van een nieuw jaar. De vakantie (in Nederland dit jaar) achter de rug. De kinderen weer naar school. De straten schoongespoeld. De e-mailbox getrimd. Ik ben erg benieuwd wat deze laatste vier maanden van 2020 gaan brengen.

Een eerste belangrijk evenement – misschien wel dé lakmoesproef voor de branche – is de veiling van de rijkswegtankstations op 9 september a.s. Maar liefst 29 locaties komen er onder de hamer. Klinkende namen als “Den Ruygenhoek West”, “Hazeldonk Oost” en “Bergh Noord”, maar ook (voor mij) minder bekende als “Hoezaar” en “Dikke Linde”. Het wordt spannend. Zien “de olie’s” (zoals Beta-oprichter Edsko Schuitema ze altijd noemde) het nog zitten om in Nederland in tankstationlocaties te investeren? Het zijn nu niet direct de omstandigheden om de recordbiedingen van de afgelopen twee jaar te overtreffen.

Kort voor de corona-lockdown ben ik nog betrokken geweest bij een aantal transacties waarbij door oliemaatschappijen exploitanten zijn uitgekocht of langjarige huurovereenkomsten zijn gesloten met grondeigenaren of vergunninghouders. Sindsdien is het stil in “overnameland”. Niet alleen in de tankstationbranche overigens.

De relatieve rust op het tankstationfront – behalve een aantal verzoeken van oliemaatschappijen om de huur gespreid te mogen betalen hebben zich bij mijn weten nog geen coronaschermutselingen voorgedaan – maakte het voor mij mogelijk om kantoorgenoten te ondersteunen in de door corona ‘ontplofte’ praktijk van huurders en verhuurders van winkels, hotels en andere objecten. Zo sprong ik bij in een kort geding over de huur van een voetbalstadion, en twee bodemprocedures over de (ver-) huur van een club en een sportwinkel. Hoe de corona-jurisprudentie zich gaat ontwikkelen weet niemand nog. In de kort geding uitspraken die zijn gepubliceerd, hebben zowel om beurten huurders (de meest spraakmakende is W Hotel Amsterdam, die meer dan 2 miljoen euro aan huurbetalingen mag opschorten) als verhuurders (waaronder de eigenaar van het Gelredome) aan het langste eind getrokken.

Maar het is inmiddels wel duidelijk dat vastgoed op dit moment minder waard is dan eind 2019. Een cliënt van mijn kantoor kocht eind 2019 een tweetal winkelpanden als beleggingsobject. Hij deed dat vaker, en had goede relaties met een aantal vastgoedfinanciers. Daarom maakte hij geen financieringsvoorbehoud. Met een dergelijk voorbehoud had hij de deal ook niet gekregen: verkopers van dergelijke objecten willen zeker weten dat zij een onvoorwaardelijke koop hebben gesloten. De koopprijs werd omstreeks 1 december 2019 bepaald op bijna 20 keer de jaarhuur, en er zou worden geleverd op 31 maart. Toen de coronapandemie losbarstte was de financiering nog niet rond. De financier trok zich terug, en er waren ook geen andere financiers “open” voor winkelvastgoed, dus onze cliënt kon niet nakomen. De verkoper nam geen genoegen met de contractueel overeengekomen boete van 10%, en stond op nakoming van de overeenkomst. Onze cliënt werd vervolgens in kort geding veroordeeld om de panden af te nemen (en te betalen) op straffe van een stevige dwangsom per dag. Maar wat niet kan, dat kan dus niet. Uiteindelijk is hij er na ruim 30 dagen in geslaagd een partij te vinden die de panden, met bijna 20% verlies, van hem wilde overnemen. Ik heb nu de dankbare taak de rechter ervan te overtuigen dat (1) de verkoper niet heeft geleverd wat hij verkocht heeft (en dus zelf de koopovereenkomst niet correct is nagekomen) en (2) de koper het kort geding vonnis niet kon nakomen totdat hij een opvolgend koper én financiering voor het verlies had gevonden. Het eerste moet een korting op de koopprijs opleveren. Het tweede moet onze cliënt van de dwangsommen verlossen. Nieuwe rondes, nieuwe kansen!

 

Deze column is geschreven voor Pompshop. Het onafhankelijke vakblad voor tankstations en carwash. Dirk van den Berg is ruim 15 jaar gespecialiseerd in tankstationszaken en gaat in Pompshop maandelijks in op een juridisch onderwerp. Vragen of opmerkingen? Neem hier contact op.

 

Dirk van den Berg is partner en advocaat bij act Fort Advocaten. Hij heeft zich gespecialiseerd in vastgoedrecht, franchiserecht, huurrecht bedrijfsruimte en distributierecht. Hij adviseert een groot aantal ondernemers in de tankstation branche, onder andere in contracten met oliemaatschappijen.

Column Pompshop
1. Dirk van den Berg in Pompshop: Golfbewegingen en gelegenheidsargumenten
2. Dirk van den Berg in Pompshop: Tanken zonder betalen is diefstal!
3. Dirk van den Berg in Pompshop: Een Whatsapp-gesprek is een gesprek!
4. Dirk van den Berg in Pompshop: Een schoft met/zonder hoge hoed
5. Dirk van den Berg in Pompshop: Knallende kurken, krimpende kansen
6. Dirk van den Berg in Pompshop: De Gele Hesjes zijn boos, maar waarover (niet)?
7. Dirk van den Berg in Pompshop: Gebouwd of niet gebouwd, dat is de vraag
8. Dirk van den Berg in Pompshop: Tegen de stroom in voor koffie en broodjes…
9. Dirk van den Berg in Pompshop: De aard van het beestje
10. Dirk van den Berg in Pompshop: Franchisewet 2.0
11. Dirk van den Berg in Pompshop: Op de wip
12. Dirk van den Berg in Pompshop: Sorry, geen tijd voor de column
13. Dirk van den Berg in Pompshop: Hoeveel magere jaren nog?
14. Dirk van den Berg in Pompshop: De ene doodsteek is de andere niet
15. Dirk van den Berg in Pompshop: Griffie(on)recht en kortzichtigheid
16. Dirk van den Berg in Pompshop: Andermaal de veiling
17. Dirk van den Berg in Pompshop: Pech voor PitPoint
18. Dirk van den Berg in Pompshop: Arbeidsrecht in balans?
19. Dirk van den Berg in Pompshop: Recht in tijden van corona
20. Dirk van den Berg in Pompshop: Huurrecht in tijden van corona 2
21. Dirk van den Berg in Pompshop: Fysiek feestje
22. Dirk van den Berg in Pompshop: Adviesprijs nog steeds niet exit?
23. Dirk van den Berg in Pompshop: Een nieuwe start. Nieuwe rondes, nieuwe kansen!
24. Dirk van den Berg in Pompshop: Het hele grote en het hele kleine
25. Dirk van den Berg in Pompshop: G(r)een Ontvankelijkheid
26. Dirk van den Berg in Pompshop: De felbegeerde positie van exploitant
27. Dirk van den Berg in Pompshop: De Paal – Dappere CODO
28. Dirk van den Berg in Pompshop: Een sprong van 1,5 meter op 100 meter hoogte
29. Dirk van den Berg in Pompshop: Black box
30. Dirk van den Berg in Pompshop: Koffietje op De Horn?
31. Dirk van den Berg in Pompshop: Tamelijk Veel Lof
32. Dirk van den Berg in Pompshop: WYSIWYG (What You See Is What Gou Get)?
33. Dirk van den Berg in Pompshop: De Staat deed waartoe hij in staat was
34. Dirk van den Berg in Pompshop: Drie keer geen oordeel van de Hoge Raad
35. Dirk van den Berg in Pompshop: Voldoende serieus te achten overleg?
36. Dirk van den Berg in Pompshop: Hoge Raad gaat mee in ‘share the pain’ gedachte
37. Dirk van den Berg in Pompshop: Huurregels van toepassing bij gemengde overeenkomst?
38. Interview met Dirk van den Berg in vaktijdschrift Pompshop