Skip to content
act legal covers all major European business centres: Amsterdam Bratislava Bucharest Budapest Frankfurt Madrid Milan Paris Prague Sofia Vienna Warsaw

Track record ondernemingsrecht

Stichting Volkswagenaudiclaim

Berth Brouwer treedt op voor de Stichting Volkswagenaudiclaim met betrekking tot haar collectieve actie tegen de fabrikant, importeurs en dealers van Volkswagen, Audi, Seat en Skoda in verband met het dieselschandaal bij Volkswagen. Volkswagen heeft bekend sjoemelsoftware in bepaalde dieselmotoren te hebben geplaatst om milieunormen te omzeilen. De stichting beoogt alle schade voor autobezitters die getroffen zijn door de dieselfraude te verhalen op Volkswagen en de importeurs en dealers van deze auto’s.

Volkswagen is volledig verantwoordelijk voor de ontstane schade, die zij bovendien moedwillig heeft gecreëerd. Autobezitters dienen dan ook volledig schadeloos te worden gesteld voor alle schade die het gevolg is van de door Volkswagen gepleegde emissiefraude.

Dieselschandaal

Volkswagen AG heeft opzettelijk gefraudeerd met de software van het motormanagement van maar liefst 11 miljoen auto’s van diverse merken van het concern.

Volkswagen installeerde in verschillende merken, waaronder Volkswagen, Audi, Skoda en Seat, software waarmee een dieselmotor kon herkennen dat hij een emissietest onderging. Zodra de software van de motor merkte dat er werd getest, schakelde de motor tijdelijk over op schone verbranding. Na de test werd de schone verbranding weer uitgezet. Zo wist Volkswagen te bereiken dat ze in theorie schonere dieselauto’s produceerde, met de rijeigenschappen van veel vervuilender diesels. Inmiddels heeft Volkswagen toegegeven dat er 11 miljoen voertuigen zijn uitgerust met deze software, waarvan 160.000 in Nederland.

Getroffen modellen

Volkswagen

Beetle, Eos, Golf, Jetta, Passat, Polo, Scirocco, Sharan, Tiguan, Touran, Crafter, Transporter en Caddy. De 4-cilinder 2.0 liter en de 1.6 liter dieselmotor met turbo direct-injection “TDI”.

Audi

A1, A3, A4, A5, A6, TT, Q3 en Q5. De 4-cilinder 2.0 liter en de 1.6 liter dieselmotor met turbo direct-injection “TDI”.

Seat

Alhambra, Altea, Exeo, Ibiza en Leon. De 4-cilinder 2.0 liter en de 1.6 liter dieselmotor met turbo direct-injection “TDI”.

Skoda

Octavia, Superb, Yeti, Fabia II, Roomster en Rapid. De 4-cilinder 2.0 liter en de 1.6 liter dieselmotor met turbo direct-injection “TDI”.