skip to Main Content
+31 (0)20 664 5111 info@fortadvocaten.nl

Woning verhuren aan toeristen. Mag dat van de Gemeente?

Er zijn nieuwe ontwikkelingen op het terrein van tijdelijke verhuur van appartementen aan toeristen. In diverse media is hier recentelijk aandacht aan besteed. Aanleiding is de besluitvorming in de (openbare) vergadering van de gemeenteraad van Amsterdam op 12 en 13 februari 2014.

Gemeente Amsterdam ontwikkelt nieuw beleid!
Voorheen bestond discussie over de vraag of en (zo ja) onder welke voorwaarden tijdelijke verhuur van appartementen aan toeristen door de gemeente was toegestaan. Aan deze discussie beoogt de gemeente Amsterdam met nieuw beleid een einde te maken.

Met het nieuwe beleid stelt de gemeente strikte voorwaarden waaraan verhuurders moeten voldoen. Zo moet de verhuurder belasting afdragen, is het alleen toegestaan voor vrije sector huurwoningen en (slechts) voor een periode van maximaal twee maanden per jaar.

Voor een kort overzicht van het nieuwe beleid:
NOS.NL
NU.NL

Voor de officiële vergaderstukken van de gemeenteraad (onder Volkshuisvesting, nrs. 24 – 27).

Gevolgen voor de praktijk?
De officiële publicatie van het nieuwe beleid laat nog even op zich wachten. Ook zal het nieuwe beleid verder worden uitgewerkt in formele regelgeving. Welke gevolgen het nieuwe beleid voor de praktijk zal hebben, valt daarom nog niet volledig te overzien. Vast staat wel dat het nieuwe beleid extra voorwaarden voor verhuurders met zich brengt.

Let op: VvE-regels blijven van toepassing!
In de meeste gevallen is in de splitsingsakte bepaald dat schriftelijke voorafgaande toestemming nodig is van de VvE voor tijdelijke verhuur aan toeristen. Als de VvE-regels tijdelijke verhuur uitsluiten of daar voorwaarden aan verbinden, blijft verhuurder daaraan gebonden. Het nieuwe gemeentelijke beleid brengt daarin geen wijziging!

Auteurs : Jodit de Bruin en Niels Mijinke.

Niels Mijinke

Niels Mijinke is advocaat vastgoedrecht en gespecialiseerd in bouwrecht. Neem voor vragen contact op via 020 664 51 11.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Interessant artikel. Toch is de vraag wat er met de zogenaamde short stay verhuur gaat gebeuren. Wellicht moeten de regels versoepeld worden en de markt volledig worden vrij gegeven. Short stay verhuur is namelijk niet schadelijk voor de reguliere verhuur. Het raakt wel de hotels die door reizigers vaak te duur worden bevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *