Skip to content
act legal covers all major European business centres: Amsterdam Bratislava Bucharest Budapest Frankfurt Madrid Milan Paris Prague Sofia Vienna Warsaw

Mediation bij act Fort Advocaten

Mediation bij act Fort Advocaten

28 augustus 2021, door Sascha Stavenuiter

 

act FORT breidt uit! Niet alleen met mensen deze keer, maar ook wat betreft expertise. Naast juridische dienstverlening bieden we voortaan ook mediation aan. Hebt u een zakelijk conflict? Dan zou mediation zomaar eens een goed alternatief voor een juridische procedure kunnen zijn.

Wat is dat precies, mediation?

Mediation is een proces, waarbij partijen die een conflict hebben onder begeleiding van een onafhankelijk  en onpartijdig mediator samen proberen een oplossing te zoeken waarin beide partijen zich kunnen vinden. De mediator begeleidt partijen bij dit proces.

Verschillen tussen mediation en juridische procedures zijn groot

In het bedrijfsleven kunnen flinke conflicten ontstaan, bijvoorbeeld tussen aandeelhouders, bestuurders of externe partijen. Niet zelden leidt dit tot juridische procedures die veel tijd en geld kosten. Tijdens een juridische procedure staan partijen recht tegenover elkaar. Vaak graven ze zich steeds dieper in hun eigen loopgraven in, waardoor ze steeds verder uit elkaar komen te staan. Eenmaal bij de rechter blijkt dat het conflict niet wordt opgelost. Een rechter hakt tenslotte alleen maar een knoop door op de juridische punten. Eén van de partijen heeft dan juridisch gelijk gekregen, maar het conflict is vaak niet kleiner geworden.

Tijdens een mediation richt de mediator zich vooral op het verbeteren van de communicatie tussen partijen en het in goede banen leiden van het gesprek. De mediator bemoeit zich niet of nauwelijks met de inhoud van het conflict. Als de communicatie wat hersteld is, kunnen partijen kijken of er een oplossing te vinden is die recht doet aan hun beider belangen. Er wordt gezocht naar een win-win-situatie. Niks is onmogelijk en alles mag: partijen zoeken zélf naar een oplossing en die hoeft niet in het recht gevonden te worden.

Voordelen van mediation

Het slagingspercentage van (zakelijke) mediations ligt hoog, op zo’n 75%. De kosten van mediation zijn veel lager dan die van een juridische procedure en de doorlooptijd is veel sneller. Meestal is er binnen zo’n 3 tot 4 gesprekken van een uur of 2 duidelijkheid.

Zo bezien is mediation dus een manier om relatief snel en goedkoop een conflict op te lossen of hanteerbaar te maken. Zelfs indien de mediation niet tot een alles oplossend resultaat leidt, is de communicatie tussen partijen na afloop meestal wel verbeterd. Vanuit zakelijk oogpunt bekeken, is mediation dan ook al snel een goede keus.

Nieuwsgierig geworden?

Bent u benieuwd of mediation ook zou kunnen werken bij uw conflict of heeft u een vraag over zakelijke mediations? Neem dan vrijblijvend contact op met onze mediator Sascha Stavenuiter. Zij staat u met plezier te woord.

Sascha Stavenuiter is advocaat omgevingsrecht. Zij is gespecialiseerd in overheidsaansprakelijkheid. Neem voor vragen contact op via +31(0)20 664 51 11.