Skip to content
act legal covers all major European business centres: Amsterdam Bratislava Bucharest Budapest Frankfurt Madrid Milan Paris Prague Sofia Vienna Warsaw

Julian Bosch

Student-stagiair van 1 november t/m 29 december 2023

“Het meest leerzaam waren voor mij de gesprekken die ik met de advocaten heb gehad. Vooral in het kader van strategie binnen een zaak is het enorm boeiend om een inkijkje in de gedachten van een advocaat te krijgen.”

De afgelopen twee maanden heb ik stage gelopen bij act FORT. In verband met de afzegging van een andere student rolde ik er tamelijk last-minute in. Het was bovendien mijn eerste stage, dus ik wist niet goed wat ik moest verwachten. Normaal gesproken word je als student-stagiair bij FORT ingewerkt en begeleid door je voorganger. In mijn geval was die er niet, maar de advocaten hielpen mij op weg.

Ik herinner mij dat ik bij de eerste paar opdrachten eigenlijk weinig idee had waar ik mee bezig was. Twee maanden later voelt alles enorm vertrouwd. Dit is mede dankzij de goede begeleiding van de advocaten en andere werknemers. Als student-stagiair werk je fulltime en draai je binnen het hele kantoor mee. Je komt met iedereen en alle afdelingen in contact.  Ook het kerstfeest maakte ik mee.

Een van de boeiendste dingen die ik bij FORT heb meegemaakt is een kortgedingzitting met een van de partners. Ik had zelf het een en ander uitgezocht voor de zaak, dus ik wist waar het over ging. Vooraf had ik nog, alsof ik al wist wat er zou gebeuren, aan de partner gevraagd of hij wel eens werd afgekapt door de rechter.

Dit was volgens hem bij een kort geding nooit aan de orde geweest. Ter zitting bleek de rechter  strijdlustiger dan de advocaten van beide partijen. Hij gaf aan niets te willen horen dat al eerder genoemd of opgeschreven was, en hij zou ter plekke nog uitspraak willen doen. Dit bleek geen loos dreigement, want de rechter viel de partner meermaals zichtbaar gefrustreerd in de rede omdat hij de achtergrond van de zaak ook wel kende, “denkt u soms van niet?!”. Na een betoog van “bijna 30 minuten” had hij genoeg gehoord, en mocht (lees: moest) de partner er maar eens een eind aan breien. In werkelijkheid was de partner amper 10 minuten aan het woord geweest, zo had ik op mijn horloge geklokt. Partijen hebben uiteindelijk geschikt.

Het meest leerzaam waren voor mij de gesprekken die ik met de advocaten heb gehad. Vooral in het kader van strategie binnen een zaak is het enorm boeiend om een inkijkje in de gedachten van een advocaat te krijgen. Ik merkte ook dat alle advocaten verschillend denken, en dat je daardoor ook van verschillende advocaten nieuwe dingen kan leren. Ik ben dankbaar voor mijn tijd bij FORT, en kijk er positief op terug!

Julian Bosch