skip to Main Content
+31 (0)20 664 5111 info@fortadvocaten.nl

Fiscale tips: (1) BTW terugvragen

Als u goederen of diensten levert, dan bent u in principe verplicht de koopprijs met BTW te verhogen. Andersom brengen uw leveranciers u BTW in rekening. De BTW die aan u wordt betaald door uw afnemers, moet u afdragen aan de Belastingdienst. De BTW die u aan uw leveranciers betaalt, mag u terugvragen. Meestal verrekent u de af te dragen en terug te vragen BTW en rekent u met de fiscus af over het saldo.

Maar wat gebeurt er als uw crediteur uw factuur niet betaalt, terwijl u de BTW al wel heeft afgedragen?

In dat geval kunt u de BTW terugvragen aan de Belastingdienst. Dit kunt u op zijn vroegst doen zodra duidelijk is dat uw crediteur niet zal betalen en uiterlijk wanneer u in rechte geen betaling meer kan vorderen. Omdat dit laatste moment moeilijk is te bepalen, is het handig om zo spoedig mogelijk de BTW terug te vragen.

Indien uw crediteur failliet is verklaard, is meestal vrijwel direct duidelijk dat u niet betaald zult worden. De kans op een uitkering uit een faillissement is namelijk helaas vaak bijna nihil. Dit betekent dat u meteen de BTW kunt terugvragen over de facturen die onbetaald zijn gelaten en die u indient in het faillissement. Het terugvragen kunt u doen via uw BTW-aangifte. Het bericht van de curator waarin hij de indiening van uw vordering bevestigt, is voldoende bewijs van het feit dat uw crediteur u niet zal betalen. U hoeft niet een speciale mededeling te hebben dat niets zal worden uitgekeerd.

En mocht u op enig moment toch een (gedeeltelijke) betaling krijgen uit het faillissement, dan kunt u eenvoudigweg opnieuw de BTW aangeven en afdragen. Zo hoeft u in elk geval niet de BTW zelf te dragen indien uw crediteur failleert.

Duco van Dongen

Duco van Dongen is advocaat insolventierecht en herstructurering. Neem voor vragen contact op via 020 664 51 11.

Dit bericht heeft 3 reacties
 1. Mijn vraag als Particulier is:
  Als mijn leverancier (die ik volledig betaaald heb), falliet is, en de curaator mijn vordering erkend, kan ik dan de BTW over die vordering (niet geleverde goederen en diensten), ook terugvragen bij de Belastingdienst. Ik heb immer wel BTW betaald, maar NIET de goederen/diensten ontvangen, er is dus geen meerwaarde gecreeerd sterker nog, ik heb extra kosten moeten maken (ook weer inclusief BTW), om in dit geval mijn badkamer af te laten maken.

  Hoor graag wat ik kan doen.
  Andre

  1. Als u wel heeft betaald, maar de diensten of goederen niet zijn geleverd en ook niet meer kunnen worden geleverd, dan heeft u recht op terugbetaling. De curator erkent dit, want hij heeft uw vordering toegelaten tot het faillissement. Zodra definitief vaststaat dat u niet de (gehele) betaling terug zult krijgen, kunt u de btw over (het gedeelte van) het bedrag dat u niet terugkrijgt, terugvragen. U betaalt anders inderdaad btw zonder dat u de tegenprestatie ontvangt.

   Het enige punt is dat u als particulier geen btw afdraagt en ook geen btw kunt terugvragen. Uitsluitend ondernemingen die btw-plichtig zijn, hebben recht op teruggave en zijn verplicht tot afdracht van btw. Als particulier schiet u hier dus helaas niets mee op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *